Zoveel vragen…

Wat is OerolSwap?
OerolSwap is een manier om kaartjes, tips en ervaringen uit te wisselen via een WhatsApp-community.

WhatsApp-community
Een WhatsApp-community is een verzameling groeps-apps. Als je lid bent van de community, kun je alle beschikbare groepen zien en zelf kiezen welke groep(en) je volgt. Je kunt je natuurlijk altijd weer voor groepen en voor de community afmelden. Je wordt lid van de community door vanaf je mobiel te klikken op deze link.

Hoe kan ik kaarten kopen of verkopen?
Ook al gaat het tegenwoordig om e-tickets die je in principe digitaal (via privébericht!) kunt doorsturen, raden wij toch aan dat je met elkaar een plaats en tijd afspreekt. Let op: de vorige eigenaar kan je oplichten en de e-ticket die aan jou is ‘verkocht’ toch nog gebruiken. Wij gaan ervan uit dat Oerol-publiek eerlijk, lief en betrouwbaar is en elkaar niet oplicht! Maar als dat toch gebeurt, dan kunnen wij helaas niks voor je doen. Het is jouw eigen risico.

Er is niemand in de groep, wat nu?
Als er niemand in de groep zit (behalve misschien een beheerder, die zit er in omdat anders de groep wordt opgeheven), dan kun je wachten tot er nog iemand bij komt. Het heeft geen zin om in dat geval berichtjes te posten, want mensen die er later bij komen zien geen berichtjes uit het verleden.

De chat is vol, wat nu?
In principe kan het gebeuren dat er 250 mensen in de chat zitten. In dat geval kun je niet meer aan de chat worden toegevoegd. Probeer het later nog eens.

Wat kosten de kaartjes?
Kaarten moeten natuurlijk niet duurder zijn dan het bedrag dat de kaart heeft gekost. Goedkoper mag wel, als je een kaart snel kwijt wilt. En weggeven is helemaal sympathiek!

Kaarten verkopen
Stel je hebt kaarten over. Je gaat naar de betreffende groepsapp en geeft kort aan hoeveel kaarten je hebt en voor welke datum en tijd. Als er mensen reageren is het aan jou om te kiezen of en aan wie je de kaarten verkoopt. Handel het af via een privéchat! Wij staan niet toe dat kaarten duurder worden aangeboden dan het oorspronkelijke bedrag.

Kaarten kopen
Ga naar de betreffende groepsapp en stel je vraag (aantal kaarten, datum en tijd). Krijg je geen antwoord, dan kun je wel in de groep blijven. Wie weet biedt er later iemand precies de kaarten aan die jij zoekt. Kaarten ruilen kan ook, maar de kans van slagen is daarbij wel veel kleiner.

Vermijdt overbodige berichten. Iemand biedt bijvoorbeeld kaarten aan voor maandag. Zeg dan niet: “Heb je geen kaartjes voor dinsdag? Want die zoek ik.”.

Handel kopen en verkopen alleen af via privéchats!

Hoe stuur ik iemand een privébericht?
Houd in de groepsapp je vinger wat langer op een berichtje van de persoon die je privé wilt appen. Je ziet dan een menu. Kies “Antwoord privé” (Dat staat misschien op de volgende menupagina).

Hoe gaat de betaling?
Wij adviseren elkaar contant te betalen of d.m.v. een Tikkie. Tip: stuur de link van het Tikkie met een privébericht via WhatsApp! Betalingen zijn op eigen risico.

Even voor/nakletsen?
Je mag in de chat natuurlijk ook over andere zaken praten. Behalve kaarten kun je ook ervaringen of meningen met elkaar ‘swappen’, zolang het maar grotendeels over die voorstelling gaat.

Risico
Als je kaartjes koopt via WhatsApp loop je risico. Omdat de kaartjes digitaal zijn, kan de verkoper dezelfde e-ticket hebben bewaard en toch gebruiken. Dan kom jij er misschien niet in. Je loopt dus een risico (je bent dus gewaarschuwd!) Wij raden aan om toch met mensen irl af te spreken om te ruilen, dan zullen mensen misschien minder snel geneigd zijn om je op te lichten.

Mocht je te maken hebben met oplichting, dan zijn wij niet verantwoordelijk. Als je aangifte doet bij de politie dan werkt OerolSwap wel mee met een officieel onderzoek en zal desgevraagd beschikbare gegevens, zoals chats en telefoonnummers aan de politie overhandigen.

Zelf extra groepen voorstellen
Heb je behoefte om een nieuwe groepsapp te starten binnen OerolSwap? Be our guest! Je kunt zelf vanuit WhatsApp (binnen de community) een nieuwe groep voorstellen. Die groep moet door OerolSwap worden goedgekeurd voordat die actief wordt. We keuren groepen goed waarvan wij vinden dat het past bij OerolSwap. Daarover gaan we niet in discussie, want we zijn druk bezig om in plaats daarvan te genieten van Oerol.

Niet commercieel?
OerolSwap is gratis en niet verbonden aan de Oerol-organisatie. Het is een (vrijwillig) initiatief en experiment van een enthousiaste Oerol-bezoeker, die denkt dat dit een makkelijke manier kan zijn om met elkaar in contact te komen om leuke tips en tickets te swappen.

Wat zijn de regels?
In principe zijn er in de groepschats geen regels. Als je bijvoorbeeld een populaire kaart in de aanbieding hebt, dan mag je zelf bepalen aan wie je die verkoopt. De eerste persoon die reageert, of iemand die je toevallig kent. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je vriendelijk met elkaar omgaat. Als je niet gezellig doet kan de beheerder je uit de app verwijderen.

Heb je een meningsverschil?
Heb je door OerolSwap ruzie met iemand gekregen? Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Wij staat er uiteraard buiten, want jouw contact verloopt via WhatsApp. Houd het gezellig en wees aardig voor elkaar! #doeslief

Hoezo een experiment?
Ja, deze website is voorlopig een experiment. Hopelijk wordt het gebruikt en hebben mensen er wat aan. Het is ook nog onduidelijk of het echt werkt. Zo niet, dan wordt OerolSwap aangepast of gewoon opgeheven. De afgelopen jaren wordt OerolSwap al best veel gebruikt en ja, er zijn ook al vele kaartjes mee van eigenaar gewisseld. Aangezien Oerol zelf elk jaar anders werkt, blijft dit voorlopig ook een experiment.

Wie heeft dit georganiseerd en waarom?
OerolSwap is niet verbonden aan de Oerol-organisatie. Het is een gratis initiatief van een enthousiaste Oerolbezoeker die er geen commerciële bedoeling mee heeft.

Nog meer vragen?
Je kunt ons bereiken via Mastodon. Stuur een berichtje naar @OerolSwap@Mastodon.nl.